Sorry, vole, EUrror!

📎and tagged

… aneb když pakárna, tak kolektivní

Česká republika doprovodila své EUropředsednické intro vkusnou a neotřelou plastikou. Hák je v tom, že se pan umělec poněkud rozmáchl a některé státy pojal poněkud netradičně. Někoho to pobavilo, někoho popudilo, někdo pokrčil rameny nad zemičkou, která bude švejkovat snad i o Armageddonu, někomu (jako třeba mně), to bylo zcela v rusuturu. Pocamcáď OK, kdyby tomu nenasadil bulharský velvysranec korunu tím, že si stěžoval (místo aby dobromyslně, leč hlasitě zabručel něco o partě pitomců s intelykencí krůty po frontální lobotomii) a zavdal tak podnět spekulacím o postřelené huse. Následně to dohnojil Vícepremiér Vondra, který koncipoval úvodní proslov při odhalení plastiky jako velkolepou omluvu za její podobu. Představte si to kouzlo okamžiku: plachta padá, plastika se objevuje… a Vondra říká sorry, vole, error… Pakárna, která se snad musí dostat do čítanek.

Ostatně podobně zkachněný projekt se hned tak nevidí – tam museli kapříci lítat na zlatých křídlech. Na samém začátku návrh, který měl vzniknout jako společné dílo umělců z jednotlivých členských zemí. V tomhle darebák Černý udělal skrčku – vyzvracel to sám (tuším s nějakými třemi kamarádíčky) a nikdo si to nebyl schopen (nebo ochoten?) ověřit. Návrh pak zřejmě prošel dokonalou a odbornou oponenturou, takže průser nevyhnutelně musel nastat až když bylo vše finito. Do té doby jistě nikoho nenapadlo, že by se někdo mohl cítit jako v tureckém hajzlu.

Roztomilé je tohle: "Černého nejvíc zaskočila otázka … zda toho všeho nelituje. Na odpověď vůbec nenalezl slova". Bodejť – za co by se měl pan umělec omlouvat, když se mu pod to někdo podepsal? On je přece jen umělec… Svůj záměr pak vysvětlil opravdu bombasticky: "Doufal jsem, že když si uděláme legraci ze všech, uděláme si legraci i ze sebe. Chtěli jsme urazit jen sami sebe". No, hoši, prdel jste si udělali právě jen ze sebe – a zkuste tvrdit, že jste to vlastně chtěli.

A nebyl by to Ondřej Neff, aby nedržel s "umělcem" basu. Jenže tohle "Dobře, že si Černý strčil "jasnou dohodu" za krempu klobouku" asi ne, Astone. Dohoda je dohoda, ať se to líbí, nebo ne. A vyvážet tímto způsobem svoje lháře a podvodníky mi jako dobře nepřipadá…


17 Responses to Sorry, vole, EUrror!

  1. Avatar Radka
    Radka says:

    tchán je bulhar, a minulý týden se vrátil ze sofie. zrovna jsme všichni doma kecali o entropě. jeho první slova byla: konečně se pořádně vys…:-))

  2. Avatar graver[[openidhttp://graver.myopenid.com/]]
    graver[[openidhttp://graver.myopenid.com/]] says:

    No vidíte, hoši – takhle jste to měli řešit hned: http://zpravy.idnes.cz…ranicni_dp. Teď budou chtít asi češi omluvu zase od Bulharů… da capo al fine aneb jak u blbejch na půdě…btw: i když jsem za svůj přístup k téhle EUtrapárně nesklidil zrovna ovace a černý mistr je mi opravdu u pérdele, pořád mi na tom něco nevonělo a říkal jsem si, jakpak by asi ten umělec-recesista reagoval, kdyby Impérium vrátilo úder. Tak tady to máme: http://zpravy.idnes.cz…_domaci_dp – nEUstál to. A morální kredit potvrdil taky: http://zpravy.idnes.cz…domaci_jte.Tak, děti moje, do mě tím šutrem…

  3. Avatar graver[[openidhttp://graver.myopenid.com/]]
    graver[[openidhttp://graver.myopenid.com/]] says:

    No, jo, po modré stejně přijdou červánky :-(.Jinak koukám, že nejen náš government se snaží mluvit za někoho, kdo o to nestojí: http://zpravy.idnes.cz…ranicni_jwAle bulharského velvysrance bych se zastal – asi má takové výkřiky v popisu práce a primárně nemá mandát říct „nás to nesere“…

  4. Avatar @Teo
    @Teo says:

    No ovšem…je naprosto nezbytné, aby nebe bylo blankytné! :-/

  5. Avatar graver[[openidhttp://graver.myopenid.com/]]
    graver[[openidhttp://graver.myopenid.com/]] says:

    Kristejéžiši, tak už i The Big Vašek: http://zpravy.idnes.cz…domaci_adb – Hoši, čím víc to hovno budete rozmazávat, tím víc bude smrdět.“Pokládám za nezbytné, aby se vláda Vaším prostřednictvím od této nešťastné události veřejně distancovala“ – poté, co to zbuntovala a podepsala se pod to…“Jsem velmi překvapen, že vůbec mohl nastat případ, kdy se za oficiální postoj naší země vydává dílo, které vzniklo jako soukromý vztah mezi umělcem a privátním investorem“ – no, to já taky, ale už mi to bylo vysvětleno. @Teo, hoď prosím Václavovi link na svůj blog – třeba mu to taky dojde:-)))

  6. Avatar graver[[openidhttp://graver.myopenid.com/]]
    graver[[openidhttp://graver.myopenid.com/]] says:

    To už teď vím taky a nemám v úmyslu to opakovat. My jsme tam šli na Silvestra a svině kamarádi mně řekli, že tam mají Plzeň. No, měli…

  7. 10To je teda dost blbej nápad, chodit na pívo do divadla… 😉

  8. Avatar graver[[openidhttp://graver.myopenid.com/]]
    graver[[openidhttp://graver.myopenid.com/]] says:

    Já jsem to… retra… rekta… no, prostě pomalej, teda vlastně rozvážnej… Onehdá mi zdrhla želva a už jsem ji nenašel – kdo se za tím má štvát…btw: tím „nevzmůžu“ jsem myslel ten prodej teplé vody a iluzí, nikoliv dílo samotné – všechny plastiky, svastiky, bloby, koňové naruby apod. mám v (o), neb jsem kulturní bezkuláč a v divadle mi vadí teplý pivo.

  9. 8No konečně ti to došlo… lepší pozdě než nikdy. 🙂

  10. Avatar graver[[openidhttp://graver.myopenid.com/]]
    graver[[openidhttp://graver.myopenid.com/]] says:

    S těmito zásadami bezvýhradně souhlasím :-)). Jen jsem prostě zdeformovanej prostředím, ve kterým dejchám a kde to funguje jinak. Nadchnout určitě, dojmout těžko, nasrat možná jednou. A skrčka projde taky jen jednou. Prostě to není politika ani umění.Už vím, jak to je – mluví ze mě závist, že sám se na něco takovýho nikdy nevzmůžu :-((

  11. Hele, já už jsem dávno přišel na to, že když chceš v tomhle podněty přehlceném světě někoho zaujmout, natož zarobit, musíš ho nadchnout, dojmout nebo nasrat. No a to poslední je nejsnazší a nejrychlejší „cesta k úspěchu“… :p

  12. Avatar graver[[openidhttp://graver.myopenid.com/]]
    graver[[openidhttp://graver.myopenid.com/]] says:

    Aha, pokud to byl jedinej cíl, tak beru zpět.Asi se shodneme, že průser není Černý, ale lidi kolem něj a jejich reakce. Jestli je provokace prostředek, nikoliv cíl, nedokážu pochopit ani uvěřit, tož nevím. Na fiktivních spoluautorech ze svého pohledu nic v pořádku neumím najít, ale nemám v úmyslu si vynucovat vysvětlování. Kdysi jsem kdesi jinde prosazoval, že jezdit na červenou a přes dvojitou plnou je fuj, i když si dotyčný myslí, že nic nehrozí, a byl jsem jakýmsi kokůtkem označen za totalitního slouhu (což mě vzhledem k mé minulosti opravdu nasralo). Jistě je to jen nepochopení člověka, zdeformovaného poněkud jiným typem projektů, než jsou EUtrapie a Černé EUdíry. V mém prostředí bychom panu Černému poděkovali, pogratulovali k inventivnímu řešení, možná i něco zaplatili – a už se s ním nikdy nepotkali. Jen můj názor – no offense.Jinak jsem zjevně mimo mísu, takže raději přestávám polemizovat :-)).

  13. Jáák zpackanej?! Všichni o tom mluví a píčou… :p

  14. Avatar graver[[openidhttp://graver.myopenid.com/]]
    graver[[openidhttp://graver.myopenid.com/]] says:

    Rád bych byl osobní a řekl aspoň, jestli se to líbí/nelíbí mně, ale nemůžu – tyhle věci jdou úplně mimo mě a nejsem schopen se k tomu nijak polárně vyjádřit. Jen lhostejnost.Pokud jde o prachy (ten hrdina měl dostat tuším 1.6M), tak se prsil, že to vrátí (jakože to asi nejsou jediný náklady).Ad ČR: jo, o tom to je – mistr se kasá, jak si chtěl udělat prdel hlavně „z nás“, ale ČR tím tedy asi nemyslel (to by nejspíš dostal přes požerák hned).Jinak prostě zpackanej projekt s malou domů na všech stranách, vo tom to asi mělo být, ne o Černém nebo díle samotném.

  15. Avatar Radka
    Radka says:

    Mě se to líbí:-)Teda myslím ten výtvor. Jen mě na tom štve, že část peněz zaplatil stát (a to velmi dost, Bakala ať si platí třebas miliardy, ale stát by si měl když už ne napsat řádnou výběrovku alespoň ověřit komu a na co a za co platí) a hlavně se mi nelíbí vyobrazení ČR jako málo výstižné:-) Výstižnější by mě připadla hromada odpadků, jeden velkej tunel, krígl s pivkem apod:-)))Ale musím uznat, že mě Černý dostal těma následnejma rozhovorama, je to fakt magor k pohledání:-) Nebo spíš k sežrání:-)

  16. Avatar graver[[openidhttp://graver.myopenid.com/]]
    graver[[openidhttp://graver.myopenid.com/]] says:

    Jo, vždyť to píšu, že blbce ze sebe těmi omluvami udělal někdo jinej. Černýho neřeším – nikdy nebudu schopen poznat, jestli je dobrej nebo jestli jeho dílo má koule (pokud jde o ten nápad, tak na to by asi přišli i jiní). A pokud jde o tu skrčku s tou spoluprácí, tak to je jasný – chtěl si to prosadit za každou cenu, takovejch je. Obyčejnej českej vekslák – hlídat ho měli jiní. Češíci si svým přístupem a řešením (ne tou plastikou) nasrali na hlavu a černej nebo fialovej je v tom jen figurka.K reklamě skandálem mám poněkud úzkoprsý přístup. Umění a bohémům nerozumím a to, co dělám, mě asi už tak poznamenalo, že většina těchhle lidí mi připadá jako marťani. Nemám nic proti tomu zaujmout někoho kontroverzí (sám to dělám poměrně často), ale v mé branži mi lidi moc nežerou, když kromě toho neoředvedu už nic jinýho, takže to ani já nežeru druhým.

  17. Avatar @Teo
    @Teo says:

    No vidíš, já Černýmu odjakmrtva fandím. Prakticky všechno, co udělal, je „skandál“. Lepší reklamu zadarmo si neumí udělat ani Knížák. Frantíkové tam pověsili jakousi instantní kouli, která sice nikoho neurazila, ale ani nezaujala. Tohle má koulE a každej cítí potřebu se do toho tureckýho hajzlu vykálet. Mně na tom vadí jenom ty omluvy. Měli říct: Tak tady to máte a koukejte se s tím nějak vyrovnat!