Lepší blbá hokna, nežli čučet z vokna…

📎and tagged

…aneb jak je to vlastně s tou (ne) zaměstnaností?

Podle MPSV bylo ke konci minulého roku přes půl mega lidí bez hokny (tedy 8,6% v republikovém průměru). Interaktivní mapka je moc pěkná – ukazuje rozdělení nezaměstnanosti v jednotlivých koutech kotlinky (např. Štatl jako druhé největší město je +/- na průměru a Brno-venkov je na tom dokonce líp, což je metodická chyba výpočtu, protože lidi z brněnského venkova z velké části dojíždějí za prací do Brna :-)).

To je ovšem statistika, založená na analýze cílové skupiny produktivních občanů (tedy opět na statistice) a údajú z úřadů práce (tedy opět na nepřesných číslech). Mimo to se jedná o (ne)zaměstnanost, nikoliv o (ne)zaměstnatelnost. Chtělo by to následující korekce:

  1. Přičíst umělou nezaměstnanost – tzn. zaměstnáni jsou i ti, kteří by pro dosažení stejného nebo lepšího firemního výsledku (ať už ekonomického či kvalitativního) zaměstnaní být nemuseli (zvýšení efektivity pracovních výkonů) nebo dokonce neměli (vykopat lemry, kteří nejenže nic nedělají, ale ještě to kazí ostatním). Státní instituce (i když zdaleka nejen ty) jsou dobrým příkladem.
  2. Odečíst faktickou, leč oficiálně neregistrovanou zaměstnanost – zastřené pracovní poměry (švarcsystém), nelegální zaměstnávání (prachy na ruku, žádné daně/SP/ZP…).
  3. Přičíst část imigrantů, kteří jsou pro naši ekonomiku nezbytní a vykonávají činnosti napříč pracovním spektrem (už dávno zdaleka nejde jen o manuály), protože bez nich by firma v současném tržním prostředí nebyla konkurenceschopná a/nebo protože by na danou pozici příslušníka české pracovní šlechty za daných podmínek nesehnali (je jednodušší dojit stát o dávky a mít tak dostatek času na činnosti ad 2.

Bod 1. mimochodem jako side effect tak trochu objasňuje ty populární výkřiky soudruhů o tom, jak za nich měl práci každý – což jednak není pravda a druhak ji spousta lidí měla právě kvůli bodu 1. Myslíte, že by dnes bylo s tou socialistickou metodikou obtížné zaměstnat půl mega lidí? No, je to dost, ale když se vytvoří dostatek nomenklaturních míst a a v rámci družby se kapku podojí Sovětský Svaz (eh, čo to tárám – hentá Únyja), když zajímavá část exportu nebude založena na tržních mechanismech, ale na RVHP-like kooperaci typu „tak my od vás, soudruzi, teda ty lokomotivy vezmeme“ – ono by to nějak šlo, že? Jen by to zase chtělo ty správné prdele a hodně vazelíny. Soudruzi to mají promyšlené – až se dostanou k veslu s nějakým zajímavým share, hned to bude „vystoupíme z NATO, chceme něco za to„…

V každém případě je zase na co nadávat. „Sakra, Máňo, co tam ta vláda dělá, že furt néni hokna? Příště teda volím ty komanče!„. A až těmhle lidovým ekonomům docvakne, že o tom to opravdu není, bude pozdě.

 

 

 

 


8 Responses to Lepší blbá hokna, nežli čučet z vokna…

  1. Romská komunistická republika?Možná by se mohli trhnout a založit si vlastní stát – každý podle svých schopností, každému podle jeho potřeb, muhaha.

  2. http://www.parlamentnilisty.cz…38No, jestli jsem to neříkal :-). Teď začnou ještě cikáni volit komanče a kruh se uzavírá…

  3. Vono konekonců ani za protektorátu nebylo zle, že jo. Když si člověk hleděl svýho a do ničeho se nemontoval…

  4. Líp už bylo. Za komančů přece :-/

  5. Omlouvám se za hrubku, ale nebude on to freudovský překlep?

  6. Teo, já se obávám, že v čechách bude hůř, i kdyby náhodou bylo líp.

  7. Jistý je jedno… bude hůř!

  8. No a v tom je celá potíž s demokracií. Ten démos, že.