Nástup na stříhání, milí ovečci!

📎and tagged

… aneb takhle to jde taky

Vocode: redakce serveru Lidovky.cz od 15.2. ruší anonymní diskuse – je nutné se registrovat, přičemž registrační data vám budou odeslána na vaše skutečné jméno a poštovní adresu (tyto údaje tedy musíte poskytnout). Změna platí i pro hostované subjekty, tedy např. i pro Neviditelného psa. Ušlechtilost a pravý smysl akce je imho dostatečně patrný z některých bodů podmínek registrace (které většinou při registraci čte málokdo, na což se registrátoři spoléhají):

  • 3. MAFRA, a. s., si vyhrazuje právo kdykoli v budoucnu vyžadovat poskytnutí i dalších údajů a bez jejich sdělení si vyhrazuje právo dosavadní registraci zrušit a/nebo neumožnit přístup k stránkám/službám, které vyžadují registraci.
  • 6. Poskytnutím údajů k registraci návštěvník souhlasí s tím, aby MAFRA, a. s., ve smyslu § 4 písm. e) zákona č. 101/2000 Sb., jím poskytnuté údaje zpracovávala, a to za účelem jejich interního využití, jakož i pro marketingové účely své vlastní a/nebo osob, s nimiž tvoří holding.
  • 11. MAFRA, a. s., je oprávněna tato pravidla měnit, změny jsou pro návštěvníky serveru závazné od okamžiku jejich zveřejnění. MAFRA, a.s. je oprávněna registrace bez uvedení důvodu zrušit v případě, kdy toto zrušení oznámí uživatelům alespoň 14 dní předem a to buď e-mailovou zprávou nebo oznámením uveřejněným na stránce www.lidovky.cz.

Jsa líným tvorem, zkopíruju sem dva komentáře, které jsem zanechal v diskusi na Sardenu – tady bych se jen opakoval. V každém případě jsem nepochopil, co tedy Lidovky vlastně nabízejí kromě toho, že budou využívat vaše osobní data. Účast v diskusi? To je dost blbá cena – tak pro někoho, kdo bez toho nemůže být. Lidovky přece nejsou tematický či odborný server a nenabízí žádný unikátní obsah nebo specifickou přidanou hoVnotu…

Rozhodnutí o zrušení anonymity je zcela v kompetenci provozovatele blogu a majitele serveru, který si může libovolně (v mezích zákona) nastavit podmínky a diskutující se můžou svobodně rozhodnout, jestli je akceptují nebo ne. Výkřiky o omezování svobody zjevně nemají s demokracií nic společného, že? Názor, že internetová anonymita je projevem zbabělosti, považuji za poněkud krátkozraký a nemám v úmyslu s ním polemizovat. Zrušení anonymity formou odeslání osobních údajů komusi jen proto, aby mi umožnil přístup do jakési diskuse, je imho dosti šílený počin a osobně si nedovedu představit, jak někomu může nějaká webová diskuse stát za to. Provozovatel za poskytnutí osobních údajů nabízí možnost (nikoliv právo – kuk do podmínek) diskutovat na jeho webu. Pokud vám to stačí a nepřijde vám to divné, směle do toho, milé ovečky. Při registraci čtěte pozorně podmínky – dozvíte se, že provozovatel si m.j. rezervuje právo požadovat od vás další údaje a vy potvrzením podmínek souhlasíte s poskytováním svých osobních údajů dalším subjektům. Je to teď srozumitelnější?

Není snad nutné zdůrazňovat, jakou cenu má v direct marketingu (a uvažujme pouze o tomto důvodu) kontakt tohoto typu. Znáte jméno a adresu (ze které už toho lze dost odvodit)  a další údaje, které z vás zpracovatel pod hrozbou zrušení přístupu k diskuzi ještě vytáhne. A v internetové diskusi pak máte u subjektu možnost sledovat politické názory, sociální postoje, záliby… Trefa do černého a nemusíme do toho ani tahat Orwella. Taková databáze je super byznys a ti, kteří do toho půjdou, jsou v pozici oveček, kteří si na svou adresu nechají poslat mocné kouzlo od fakíra z nějakého tabloidu a ještě se diví, proč to ten dobrák dělá zadarmo. Že byste vy nikdy takovou hloupost neudělali? O co, že ano! Od 15.2. může začít sčítání. A na začátku byla ušlechtilá snaha uzdravit diskusi….


23 Responses to Nástup na stříhání, milí ovečci!

  1. Tak máme dva tejdny po velkém třesku. Na výsledný efekt si udělejte názor sami – ten původní, že počet diskutérů to nijak neomezí, už asi udržitelný není. Jeden z hmatatelných efektů je tenhle: http://neviditelnypes.lidovky.cz…Tohle totiž v apologiích nepadlo: rozhodnutí se netýká jen Lidovek a NP – svezli se s ním i jiní. A jak je vidět, ne všem se to líbilo.

  2. "Nevraživé" reakce je moc pěkný termín :-)). Tohle měli udělat hned a mohli si ušetřit období machrování typu "komu se to nelíbí, ať jde jinam". Ostatně nemá smysl to pitvat – sami vědí nejlíp, co chtějí a co dostanou. Přečetl jsem si jen pár komentářů pod článkem a je mi jasné, čemu se chtějí vyhnout – já osobně bych takové sračky moc dlouho netoleroval.Nicvíce: zákaz nicků nevysvětlili a o bohulibém sběru osobních dat se ani nezmínili.

  3. Redakce NPuž se "rozhoupala"… http://neviditelnypes.lidovky.cz

  4. Podstatný rozdíl je v tom, že já jsem si dělal prdel a event. získané údaje jsem hodlal využít výhradně pro osobní zvrhlé cíle, zatímco redakce bLidovek to myslí vážně a se získanými daty hodlá kšeftovat.btw: nick furt nic?

  5. Avatar Anonym
    Anonym says:

    Hehe, ani nevím, jestli to na BC ještě je :-):Já bych to udělal takto: 1. Bude zavedena povinná registrace s vložením kopie rodného listu, pracovní smlouvy, ŽL, očkovacího průkazu a těhotenského průkazu (pro obě pohlaví) a fotografie celého těla (možno i jednotlivé části zvlášť). 2. Pravidla budou dostupná z nějakého dobře viditelného místa; po registraci si je uživatel musí nechat vytetovat na zvolenou část těla (budu osobně kontrolovat). 3. Před odesláním příspěvku se zobrazí test, ve kterém bude muset uživatel odpovědět na vybrané otázky z Pravidel. 4. Pokud odpoví chybně, budou automaticky zablokovány veškeré kombinace a permutace jeho nicku (což např. u Vladimíra "1" nebude obtížné) a taky všechny IP adresy, ze kterých kdy přispíval (vč. jejich podoby, čtené pozpátku). Jeho údaje z registrace budeou odeslány zaměstnavateli, ŽÚ, FÚ, FBI, KGB, řediteli cirkusu Humberto a mně. Jakékoliv dotazy a připomínky budou konzultovány se mnou osobně (výjimku mají pouze uživatelé nad 80 kg a/nebo praktikující nějaká bojová umění kromě aikida a taiči – ty nechám Evě). graver 11.12.2006

  6. just to add…Šaman zvolil variantu diskutovat nad články na NP u něj. To je docela zoufalé řešení, které jsem už kritizoval jinde a já v tomto případě věřím v jeho pozitivní motivaci. Jako sci-fi fanovi je mi líto, že to trefilo i Sarden, i když jsem tam nediskutoval. Asi nezbývá než vzkázat lidovkářům, nechť si pocelují rusutur a vytvořit jinou platformu. Astona jsem proti obviněním z kolaborace hájil tím, že jde o opatření Lidovek, na kterém se veze. Jaká je jeho skutečná role v tomto šaškecu ví jen on a jeho chlebodárci. Pořád má možnost se trhnout, ale nevsázím na to – zmrdy v diskusích už jednou neustál a na NP zakázal komentování úplně. Tenkrát vcelku rychle pochopil, že tudy ne. Uvidíme, co teď.

  7. Šaman v podstatě mnoho slovy říká: to ste si teda pomohli, ogaři. Cituje z registračních pravidel de facto totéž, co já. Proč jsou v diskusích zakázány nicky i přes takto tuhé podmínky registrace nechápu taky a nikdo se zjevně vysvětlením obtěžovat nebude.Ovce, ze kterých má někdo někde fakt hustou prdel.

  8. Názor jednoho z autorů NP: http://neviditelnypes.lidovky.cz

  9. Já tento "akt" nenazývám cenzurou (stejně jako cenzurou nenazývám banování blů). A o výpadku "příjmů z reklamy" asi není třeba diskutovat – jednak to má MAFRA jistě přebraný a druhek reálně asi žádnej nenastane – diskutéři budou stejně číst.Jestli bylo v prvním plánu "dostat do diskusí slušnost" a až v druhém vytvořit databázi osobních údajů, nechám na (ne)důvěře každého občana soudruha. V každém případě se poskytovatel ani neobtěžoval to nějak zkomunikovat a každý zaregistrovavšíse (doprdele, zase ten přechodník) ta imho pouze líbá zadek, který na něj kálí. Proto ten článek o ovcích.

  10. podobný článek k tomuto tématu: http://www.ireporter.cz…rojevuje/

  11. Genitální povidla bych asi dokázal vymyslet – jen mě nenapadá proč. Pomyšlení, že někoho šoupnu do virtuální šatlavy a on se tomu bude smát ještě v důchodu, mě opravdu nemotivuje.

  12. To máš z toho, že neumíš vymyslet degeniální levidla jako balien. Takovej deadlist dokáže divy! :p

  13. Já vím, že ty ne, ale na mé odpovědi to nic nemění.Tak co, anonymní hrdino – copak nám povíš. Určitě jsi jen zapomněl vyplnit pár políček, ne?

  14. Kua, kdo psal tu osmičku? Já ne!

  15. Já neměknu, já tvrdnu (bohužel na špatných místech :-)). Jen mi nějak pozdě došlo, že po tomhle spotu můžu vypadat jako jeden z postižených, což tedy opravdu fakticky konkludentně jakože vůbec né. Holt když jsem četl ty kecy o omezování svobody a projekci této akce do našeho policejního státu, tak jsem neodolal nutkání těm ovcím sdělit, vočemtojakoje. Trochu mi to připomnělo Alienovy (sk)uhry. Jediná správná reakce je asi "jak vy k my, tak my k vy – máme vás tamtéž, kde vy nás".

  16. Avatar Anonym
    Anonym says:

    Neměkni, voe :-).

  17. Připisuji webmasterovi NP kladný bodík za odvahu a upřímnost (ne že by si za mé kladné body mohl kdokoliv něco koupit). Mohl to sem napsat rovnou, i když chápu, že kdyby měl odpovídat každému, kdo ho a jeho squad přečetl, asi by si musel vzít delší dovolenou.Připisuji redakci NP, LN a bflmpsvz záporný bod za to, že se ani neobtěžovala to rozumně zkomunikovat a vyvolat tak v diskutujících alespoň falešnou představu, že je nemá tak úplně v rusutur.A připisuji sám sobě záporný bod za to, že jsem se tím vůbec zabýval, nejsa (nejsouc? – sakra, jednou se ty přechodníky naučím) na diskusi na NP/LN nijak zainteresován a nemajouce nižádného zájmu kazit těm dobrým lidem byznys. Přečtoušivše si ty kecy o demogracii a omezování svobody projevu jevilo se mi vhodným oslovit ovečky.Po publikování tohoto spotu jsem si několik perel na NP přečetl a začínám redakci poněkud chápat :-))

  18. Webmaster NP (zkopírováno s jeho souhlasem):Zrovna předevčírem jsem psal jednomu rozzlobenému čtenáři toto:My v první řadě chceme dostat do diskuse slušnost, že se toho chopila MAFRA jako příležitosti k získání databáze potenciálních zákazníků, je vcelku pochopitelné. On to totiž dělá každý operátor, každá banka, každý internetový obchod, pošta, zásilková služba, nemocnice či obvodní lékař, prostě všichni, komu musíte zadat svoje nacionále (a to v mnoha případech sdělujete neskonale víc než jenom bydliště) – a naprostá většina těch subjektů tu svoji databázi pochopitelně nějak využívá. A jsou-li to společnosti, jejichž cílem je zvyšovat zisk, pak ji pochopitelně využívají k marketingovým účelům. Oni nebudou roztrubovat vaše jméno do světa, oni si vás jenom zařadí do nějaké škatulky a až tam budou mít těch zákazníků milion, tak podle těch údajů usměrní svou obchodní strategii. To snad není žádný Velký bratr.

  19. Ještě mě napadlo, že by se redakce Lidovek mohla inspirovat trestním systémem u Aliena – ten to má profachčený.Jinak bych to asi uzavřel – nechci vzbudit dojem, že mě LN nebo NP nějak zajímají nebo že patřím mezi ty zhrzené diskutéry.

  20. Máš mejl, voe… 😉 A pokud jde o spílání, to byl jenom takovej fór. Už jsem nejednou uvedl, že těm, které vytáčím, dávám přednost před těmi, které nezajímám.

  21. Ale můžeme to udělat ještě jinak: pokud dostanu nějakou reakci či vyjádření na soukromý mail, jsem ochoten slíbit na holý pupek (a to už je v mém případě nějaká váha), že to nejen nezveřejním, ale pokud mě to přesvědčí, že ani jeden z cílů není takový, jaký ve svém spotu… eh, řekněme nevylučuju, tak tady prohlásím, že to není tak, jak to vypadá, že by to mohlo být. Fair enough, heh?

  22. Jistě, ty jako internetová serebrita (no ano, jen si to přiznej :-)) býváš často terčem primitivních socbolševiků, takže máš na takovém opatření osobní interes (i když mně by zrovna tyhle výlevy tak nevadily). Jen nevím, z čeho usuzuješ, že po registraci tam zůstane jen modrá šlechta, která ti nebude nadávat :-)). Jejich soukromé údaje by měly být dostupné pouze redakci, takže Chucka Norrise jim asi domů nepošleš.Pokud jde o vyjádření redakce, nevím, jak to tam mají zařízené a jestli takové věci dělá webmaster – to asi víš líp. V každém případě nechápu, proč event. odpověď *pochopitelně* zveřejňovat nebudeš – předpokládáš, že to bude něco, za co se redakce bude stydět? Co třeba požádat o vyjádření už s tím, že ho máš v úmyslu zveřejnit?Ostatně, pokud by redakce chtěla vydat nějaké zásadní prohlášení, asi by to udělali jindy, jinde a jinak.Odkaz samozřejmě pošli – návštěva (a nedejAštar reakce) nějaké NP šarže v našem malém ústavu bude ctí pro mne i pro mé pacienty.

  23. Já se tam rozhodně registrovat nebudu. Ale slibuju si od toho, že mi na NP v Absurdáriu nebudou primitivní socbolševici tolik spílat. :p Pošlu odkaz na tento spot webmasterovi NP Jirkovi Wagnerovi. Jsem zvědav, co mi odpoví a jak TO hodnotí… Jeho odpověď zde zveřejňovat, pochopitelně, nebudu… ale možná odpoví rovnou tady. 🙂