k obrazu svému…

📎and tagged

Ondřej "Aston" Neff, skvělý SF pisatel, který umí kombinovat invenci s perfektně zvládnutým řemeslem, autor mého mládí, se kterým jsem se setkal na mnohých conech (pochopitelně aniž by to zaregistroval), vstoupil na cestu politického glosování. Z úcty jsem se zdržel poznámek o ševci a jeho kopytu, ale když zabředl do bahna výtvarného klišé, už jsem žaludek na svém místě neudržel. Příšerné mazanice na úrovni Knížákových omalovánek, křížených s paletovou polucí Karla Gotta, snad Neff nemá zapotřebí. Kolik to stálo času a úsilí, Astone? A co textový editor – není čas mu provětrat faldíky?


13 Responses to k obrazu svému…

  1. Avatar graver[[openidhttp://graver.myopenid.com/]]
    graver[[openidhttp://graver.myopenid.com/]] says:

    "i mi pravověrní" – do prdele už ale, mám ty písmenka na klávesnici hned vedle sebe 🙂

  2. Avatar graver[[openidhttp://graver.myopenid.com/]]
    graver[[openidhttp://graver.myopenid.com/]] says:

    Hm, asi jo. V tomto konkrétním případě připouštím, že preferuju formu před obsahem – asi jako v klasickém heavy metalu. Prostě se na to rád dívám – obsah i mi pravověrní vyznavači SF/F/H vidíme opravdu jinde :-)).V těch neffogottoknížákodílech jsem bohužel neidentifikoval ani formu, ani obsah, ale to je opravdu jen a jen můj problém (popravdě řečeno jsem potkal pár stejně postižených, ale to asi nechceš slyšet :-)))

  3. Avatar @Teo
    @Teo says:

    Tím chci říct, že forma skwjelá, obsah prakticky žádný. :p

  4. Avatar graver[[openidhttp://graver.myopenid.com/]]
    graver[[openidhttp://graver.myopenid.com/]] says:

    Oni mu to taky většinou řekli…

  5. Avatar @Teo
    @Teo says:

    8Fantasy mě moc nebere, ale o tom, že Boris Vallejo malovat umí, není vůbec sporu. Jenom mi ty kompozice přijdou takové přeplácané. Ale třeba jako autor plakátů by asi neměl konkurenci. Akurát by mu někdo musel říct, co chce od něj namalovat. 🙂

  6. Avatar graver[[openidhttp://graver.myopenid.com/]]
    graver[[openidhttp://graver.myopenid.com/]] says:

    Tak to asi opravdu bude jen moje umělecká impotence. Co jiného se asi dá čekat od někoho, kdo si zcela vážně myslí, že Boris Valejo maluje docela pěkný obrázky :-))

  7. Avatar @Teo
    @Teo says:

    Jde o tzv. "naivismus" a má nesporně svoje kouzlo. Třeba jako ilustrace by se Neffovy práce docela hodily. Já nemám problém ani s Gottovými nebo Knížákovými výtvory. Takže "podle mě" Neffoviny nejsou mazanice! :p

  8. Avatar graver[[openidhttp://graver.myopenid.com/]]
    graver[[openidhttp://graver.myopenid.com/]] says:

    Ale jistě, každý máme tendence pokládat své názory za nezvratné axiomy. Ale myslím, že tohle jsem říct nechtěl. Pokud to nebylo srozumitelné, tak to upřesním: *já* říkám, že jsou to mazanice – bez ohledu na to, jestli opravdu jsou. Nemyslím, že je blbostí projevit svůj názor. Neffa si vážím, ale úplně pro něco jiného. Byl bych moc rád, kdybych s ním jednou mohl dát řeč někde v klídku, ale souvislost mezi tím, jestli se s někým přátelím a tím, že se omezím jen na "výše uvedené" je pro primitivy mého ražení velmi nepochopitelná.btw: a co ty na to umění? Sám za sebe, ne jako Neffův kamarád.

  9. Avatar @Teo
    @Teo says:

    Neffův zákon zní: Každá blbost má minmimálně jeden rozumný důvod. 🙂 No a blbostí je třeba označit obrázky, kterým nehovím, jako "příšerné mazanice". S Ondřejem Neffem se přátelím, tak se omezím jenom na výše uvedené… :-p

  10. Avatar graver[[openidhttp://graver.myopenid.com/]]
    graver[[openidhttp://graver.myopenid.com/]] says:

    Já jsem kdysi vyslovil troufalou tezi, že umění může a smí posuzovat jen ten, kdo mu opravdu nerozumí. A taky jsem si ji sám potvrdil :-))

  11. hm… umění rozumím asi jako koza petrželi ale ty obrázky se mi teda vůbec nelíbí:-D

  12. Avatar graver[[openidhttp://graver.myopenid.com/]]
    graver[[openidhttp://graver.myopenid.com/]] says:

    De gustibus non est disputandum. Já jsem fotorealista, křížený s výtvarným impotentem a tohle je opravdu nad moje síly. Nehledám v tom techniku nebo řemeslo – jen impresi. A ta je velmi vomitoidní.

  13. Nepřinde mi to zas až tak hrozné:-)