NEw Order 2011

📎and tagged

Další spasitelé přicházejí!

Občan Havlík nás jménem ostatních Občanů (tedy jen těch .cz, abyste rozuměli) vyzývá, abychom se v roce 2011 NEnechali Okrádat (tedy aspoň tak jsem pochopil iniciativu NEO 2011). Můj obvyklý duševní neklid mě láká komentovat každou větu, protože každá věta si to opravdu zaslouží. Ale protože jsem na to příliš líný, vyberu jen lahůdky (aby taky něco zůstalo na vás). Nuže:

  • Zodpovědnost za dnešní stav nesou především parlamentní strany“ – neboli „to máte za to, že jsme se nedostali do parlamentu„, že? Anebo ještě takto: „kdybyste nás pustili ke korytu, určitě by to vypadalo jinak„.
  • Politika je už pouhým tvrdým byznysem“ – už? Že bych prošvihl dobu, kdy nebyla?
  • My všichni neseme díl odpovědnosti za dnešní stav společnosti“ – a složenku pošleš taky, jo? Tyhle hajzlíky typu „my všichni“ opravdu miluju. Když „my všichni„, tak i vy, ne? A to jste přece dělali, co jste mohli. Tak co jsem udělal špatně já? Volil jsem parlamentní stranu? Ona šla do voleb nějaká strana s tím, aby nebyla parlamentní?
  • Zvolení zástupci mohou dělat pouze to, co jim dovolíme konat“ …a ta o Smolíčkovi je taky moc pěkná…
  • A tomuto stavu říkáme dost!“ – no, teď jsem si to málem pustil do gatí. Konečně slovo Chlapa! Tak bacha – ještě jednou… a bude to podruhý…
  • Je čas na zásadní projev občanského vzdoru“ – aha, to bude jako Alienova Senátní demokracie – vy běžte do ulic, udělejte špinavou práci a my to budeme řídit vod Fleků. Ostatně občanský vzdor je poněkud vzdálen metodám, kterými chtějí Občané Havlíci dosáhnout svých našich cílů (viz dále).

Tak, a co tedy vlastně nechceme?

  • Neslušnou, nespravedlivou, neefektivní a nefunkční správu země – bombastické. Konečně někdo přišel s něčím novým a neotřelým. My všichni jsme to až doposud chtěli.
  • Aby politické strany utrácely stamilionové částky z veřejných zdrojů na své kampaně – jo, to taky nechceme. A kdyby neparlamentní strany měly dost veřejných prostředků na kampaň, která je do parlamentu dostane, určitě by to nechtěly taky.
  • Veřejnoprávní média v rukou parlamentních stran – no jo, taky mě Haló noviny serou…
  • Prázdné populistické proklamace (aha, jako třeba NEO 2011?) ale zcela konkrétní legislativní změny, které povedou k nápravě – ty „konkrétní“ kroky viz níže!
  • Aby se stát zcela zřekl vlivu a kontroly nad strategickými komoditami – aha, a se kterou parlamentní stranou jste to vlastně v rozporu? Co třeba naopak důsledná kontrola strategických zdrojů pod rudooranžovou kuratelou – ti to pak znárodní nebo rozdají, ne?
  • Obsazovat posty ve státní správě jen podle stranické příslušnosti – jasně, zástupci neparlamentních stran založí nepolitické sdružení a hurá do parlamentu. Pane vachmajstr, voni jsou hlava!

A co chceme?

  • Důsledné uplatňování práva a pořádku – opět šrapnel. Tohle zatím nikdo nechtěl, stejně jako Prázdné populistické proklamace…
  • Zásadní změnu Ústavy, která povede ke slušné, efektivní, spravedlivé a funkční správě země – jo, to už máte v next steps. Nějaké konkrétní návrhy?
  • Zásadní omezení hazardu – …s následnou kompenzací příspěvku do státního rozpočtu? A co třeba zákaz prodeje cigaret a chlastu? Viděli jste vůbec nějaký budget, boys?
  • Důkladný audit posledních 20 ti let – uáááááááááá… Tak tahle houstička je snad nejvypečenější. Asi nemá smysl ptát se čeho audit, kdo ho bude dělat, k čemu bude výsledek, proč dělat něco, co před každými volbami prezentuje každá pidistrana, která schůzuje ve výtahu, kdy jste se naposledy posrali v kině apod. Voni tam snad hulej holandskej matroš. A nepodělí se…
  • Mediální prostor pro širokou občanskou diskusi – teď si nemůžu přesně vzpomenout na číslo Rudýho Práva, ze kterýho tohle opsali, ale bylo to někdy kolem šestaosmdesátýho. Založte si blog, dobrodruzi. Piráti se vzmohli aspoň na vlastní noviny (a dost dobrý, mimochodem).
  • Nový volební systém, který zvýrazní osobní kvality kandidátů – tak to beru. Ještě zbývá dořešit, kdo a jak ty osobní kvality zvýrazní, ale to už se poddá. Nějakej ten volební gulášek a pivko… U sta vorvaňů, jak si myslíte, že to funguje teď? Stádo volí „charismatiky“ s erekcí ega, kteří toho umí nejvíc naslibovat a nejlíp ohodit konkurenci. Tohle je společnost bývalých členů Lidových milic, bývalých aparátčíků a současných nefachčenků, loserů a postklimakterických hysterek! Systém volí jen takoví nešťastníci, jako já (za sveřepého ňafání řepoňů, kteří svou omezenou optikou vidí modrou lůzu v každém, kdo nevolí socany).
  • Přiměřenou pomoc nemohoucím a potřebným – no výborně, aspoň něco. Tak teď ještě definovat tu přiměřenost, aby to nedopadlo jako obvykle.

A teď bacha – Občani dokonce vědí (??) i jak na to:

  • předčasné parlamentní volby – ano, ty to určitě vyřeší. Jen musíme volit ty správné subjekty a postarat se, aby se do parlamentu dostaly nepolitické a neparlamentí strany, protože „Jsme přesvědčeni, že dnešní parlamentní strany nejsou schopny a ani ochotny uskutečnit výše uvedené nezbytné změny“ aneb „gdybych já byl u koryta, to byste viděli

Další opatření prý najdeme na http://www.neo2011.cz/. Ok, tož kukajme:

  • utvoření pracovních skupin složených z odborníků příslušných oblastí – a co ty skupiny budou dělat? Snad ne pracovat? Tak do toho bych nešel!
  • legislativní návrhy změn občanské opozice a také návrh nové Ústavy České republiky – nikoliv následovat. Předcházet by měly. Nejdřív vybalte, co máte a pak můžete vyrazit do ulic.

Ona takhle v neděli dopoledne bývá dost nuda. Tak aspoň něco…

Kontrolí otázka: hádejte, co najdete na adrese obcane.cz? Někdo byl holt rychlejší…

 


4 Responses to NEw Order 2011

  1. Mně už jde jen o koryto. Co nejširší, co nejlepší šlichta. Válet se, chrochtat a žrát.Ostatní prasata jsem krmil už dost dlouho.

  2. Avatar rybářka
    rybářka says:

    Obohacením o tvé velmi podrobné rozbory každé věty, získala výzva Havlíka a Hnízdila pozoruhodný obsahový náboj, který bez přečtení tvého blogu působí jako nezáživný. A lidé se o nějaké výzvě NEO 2011 teprve dovídají. Podpis přidají teprve, když si přečtou tvé vysvětlení. A nebuď takový skeptik, o korýtko všem nejde. Tobě by také nešlo, viď?

  3. Já myslím, že jen chtějí taky kousek místa u koryta 🙂

  4. Dobrá haluz…Nechtějí pokračování daňových úniků… :-DStřídání ročních období jim nejspíš nevadí.Prostě chtějí vítězství pravdy a lásky nad vším 🙂