Kreativita blbů…

📎and tagged

…aneb zrobiti bazmek k obrazu svému

Root popisuje ve svém článku, kterak si vyrobil prodlužovačku k síťovému konvertoru do auta, kterak a proč tento zrobek nesplňuje bezpečností normy (a nesměl by tedy být prodáván na volném trhu) a kterak a proč jest přesto tento zrobek bezpečným pro roota.

Až potud svatá pravda, pod kterou se podepisuji, neb sám jednám přesně stejně, maje obdobných zrobků plnou rusutur.

Nicméně, následuje implikace, dle které je zákaz prodeje nebezpečných výrobků pouze zbytečným výmyslem zmrdů, kteří se domnívají, že každý musí být stejný blb, jako oni. Root zde dovozuje, že (afaiui) jest vinou a chybou každého z nás nebýt poučen a způsobit si tak bebíčko a že nikdo nemá právo rozhodovat za nás, co je pro nás bezpečné a co ne, což bůhvíproč dokládá dalším tvrzením (jinak pravdivým), že „věci, které jsou zcela idiotensicher…neexistují„.

Implikace, jakkoliv logická, je (bohužel) založena na stejné chybě, kterou dělají např. prasáčtí řidiči: JÁ (sám) říkám, že mám vše pod kontrolou – skvělé reakce, skvělé auto, skvělé brzdy – když jedu JÁ 130 po dědině, je to v pohodě.

Jsou dva póly: na jedné straně D-Fensův liberalismus, dle kterého se má každý chránit sám, na straně druhé americké právo na blbost, dle kterého můžu žalovat výrobce mixéru, do kterého jsem strčil ptáka v domnění, že mne čekají skvělé zážitky. Root sám to demonstruje výrokem „…každý výrobek je něčím nebezpečný. Třeba tvrdým chlebem se můžete umlátit…„, což je tvrzení stejně nablblé (sorry), jako ona fráze „když ti řeknu, abys skočil z okna, tak skočíš). Cílová skupina lidí, kteří na pokyn houpnou z okna nebo se umlátí suchým chlebem, bude zřejmě menší, než skupina těch, kteří se umrtví prodlužovačkou Rootovy konstrukce (pěkné příklady např. zde).

Realita, jako obvykle, je někde uprostřed. Existuje hraniční pásmo, pokrývající základní erudici populace v kombinaci s jednoduchou dostupností potřebných informací. V rámci tohoto pásma uvažujme o tom, že budeme spoléhat na informace, které už máme a nebudeme se tlouci do hlaviček chlebem nebo strkat ptáka do mixéru. Mimo toto pásmo si rezervuji právo nebýt poučeným specialistou, nemuset studovat předpisy, technické podrobnosti a podstatné informace před nákupem každého prdu a naopak spoléhat na to, že mne systém (jakkoliv blbý) za moje prachy ochrání před těmi, kdo prodávají smrtící zbraně, protože vědí, že si je někdo koupí.

Root uzavírá slovy „Blbci jsou v podstatě velmi kreativní“ – a já s tím souhlasím.