Za oponou…

📎and tagged

O věcech, které ve své pošetilosti považujeme za nadpřirozené. O věcech, kterým, postiženi slepotou ducha, nevěříme.

Graverův X-folder

V této kobce se budu věnovat všemu tomu, co je obecně považováno za nadpřirozené, nereálné, neexistující, skryté, ponuré, plíživé, nechutné, zahnívající, plazící se v temnotách či se naopak vznášející na nebesích (přátele bezmotorového létání ovšem odkazuji na příslušné tematické servery).

Tedy: víra a náboženství (není to totéž), církve, sekty, kulty, magie (černá, bílá, oranžová i růžová s bleděmodrými proužky), voodoo, horrory, zombies (členy Ligy nežijících tímto prosím, aby hlasitě nesrkali), upíři (zaměstnanci finančního úřadu nechť laskavě přejdou sem), UFO, Vesmírní lidé (no budiž – máme demokracii), alternativní léčitelství, hypnóza, telekineze, božstva všeliká i bytosti nezvyklé (no jistě, Dagon už zase předbíhá) a tak podobně.

Vaše příspěvky jsou vítány (když ne mnou, tak někým určitě). Ctěné přispěvatele nicméně prosím, aby zde nepublikovali evokační řetězce, a když už to musí dělat, aby aspoň nevyvolávali subjekty, ze kterých kape sliz – kdo má pak ten bordel uklízet.


16 Responses to Za oponou…

  1. tak nějakI když mám na církve (jakékoliv) svůj vlastní názor, který zde nebudu prezentovat (nějak se mi ta otevřenost v poslední době nevyplácí :-)), tak s výše uvedeným musím souhlasit.Ani já nehodlám financovat partu lidí, kteří (a jejichž objekty zájmu) mne naprosto nezajímají – ale to jsou kromě církví taky politické strany, svazy zahrádkářů, „ochránci přírody“, umělci, lesby a homosexuálové, onanisti a jiní. Tak proč na někoho platit a na jiného ne? Daňové alokace v rozumné míře ano, aby měl prostý lid pocit, že o něčem může rozhodovat, ale selektivitu ne…

  2. Avatar Eva M.
    Eva M. says:

    Zdanění věřících – zamyšlení 🙂Návrh p.Svobody se mi moc líbí, i když si myslím, že „svým“ katolíkům asi radost neudělal 😉 A to p.Svoboda hovořil o pouhém 1% z platu, zatímco v Bibli se hovoří o desátcích, což je 10%Pokud vím, jsou církve, které se skutečně zčásti nebo i zcela financují samy. Jsou církve, kde věřící považují za samozřejmé, že své církvi přispívají, i když je k tomu nikdo nenutí a nikdo to nesleduje (pane Nováku, vy jste ještě nepřispěl?). V rámci objektivity by ale bylo dobré zamyslet se nad tím, co všechno financujeme ze svých daní. Nejde jen o platy duchovních a potřeby jakékoliv církve. Financujeme – ať chceme nebo nechceme – různé sporty, kulturu i leccos dalšího.Pokud přijmeme názor, ať si církve financují své potřeby zcela sami, je možné očekávat, že se ozvou další lidi s názory: „Nezajímá mě moderní umění, tak na něj nechci ani nepřímo přispívat.“ Další: „Naprosto mě nezajímá fotbal, nechci na něj přispívat.“ Jiný: „Jezdím jen vlakem, nechci přispívat na stavbu dálnic a opravy silnic“. Ještě další: „Nelíbí se mi památky, nic mi to neříká – nechci na ně přispívat.“ atd. atd. Zkrátka – každý máme jiné priority. A možná je dobře, že ze svých daní přispívá na sport i nesportující, na kulturu i člověk nekulturní, na církve i člověk nevěřící atd. Nemám na to jasný názor, ale předkládám to tady k zamyšlení.

  3. Avatar :-))
    :-)) says:

    A nebo jako sekta chlívek?:-)))Souhlasím, ať si každý svůj spolek financuje sám a má nárok na svátek, který mu církev proplatí.

  4. Avatar Zuzik
    Zuzik says:

    TémaJako třeba církevní chlívek ? :-)))

  5. re: nemá smyslAno, přesně tak. Já budu debatovat, o čem chci, a ostatní taky. Mé privilegium tedy bude pouze v tom, že já tu můžu zakládat nová témata. Pokud chce založit nové téma k diskusi kdokoliv jiný, ať mi napíše, já to udělám a diskuse může začít, aniž bych se jí účastnil.Tím úvodním postem jsem chtěl popsat smysl tohoto chlívku, teď tu můžeme založit jednotlivá specifická témata.

  6. Avatar Jana F.
    Jana F. says:

    nemá smysl No právě, vy o tom debatovat nebudete a přitom jste to tady dal jako téma :-)).

  7. Avatar Radka
    Radka says:

    ZuzikoviVčera (nebo předevčírem???) toho byla plná televize a noviny. Nejde o „zdanění“ věřících. Jde o to, aby si prostě svůj spolek financovali sami. Proč mají duchovní brát plat státního zaměstnance? Zastupují stát? Nebo všechny obyvatele? Ani zdaleka ne…Dokonce ani na Moravě:-))Proč má být spolek (a nic jiného to v podstatě není, když nepoužiju přímo slovo sekta) živ z peněz nevěřících? V Rakousku to bývalo (a myslím že dosud je), že věřící odvádí na církev určité %. Ale taky v den vánoc, velikonoc apod. má nárok na svátek jen věřící. To je o.k.

  8. jestli v Boha věřit?Tak na ty debaty jste primárně narážela vy, ale to je jedno. Takových debat, na které bylo naráženo (to be politically correct), se opravdu účastnit nebudu, neb to pro mě nemá smysl a jen bych nasral ostatní.A jestli věřit? Rozhodně ano – když to vám něco dává a jiným nic nebere.

  9. Avatar Jana F.
    Jana F. says:

    re: témaAle ale, gravere :-)). Zavádíte řeč jinam :-)). V debatách, na které jste narážel, nikdo přece nedebatoval o tom, která církev či sekta je lepší. Šlo o to, jestli v Boha věřit, nebo ne, případně co taková víra lidem dává, nebo bere.

  10. re: téma 🙂… což ovšem neznamená, že tu o tom může diskutovat kdokoliv jiný. Můj názor je jen můj názor.

  11. re: téma 🙂A taky to tak je. Můj názor na církce a jejich příslušníky je dostatečně známý a skutečně nemám v úmyslu diskutovat na téma „proč je xxx jediná správná a všichni ostatní jsou kacíři renegáti“. S partou lidí, kteří se nehodnou ani na přístupu k vlastnímu bohu, jehož vůli drze a ještě rozdílně intepretují a v jehož jménu se honí za mamonem, asi společnou řeč nenajdu.

  12. Avatar Zuzik
    Zuzik says:

    Re: jo joTo mně zajímá. Já bych vrátila církvím klidně všechny majetky ( hůř než stát se o ně stejně nikdo starat nemůže), ať se o ně starají, ať si na nich třeba rýžujou, ale ať si taky platí všechny náklady,i na platy. Kde najdu odkaz na ty Svobodovy zdaněné věřící?

  13. Avatar Radka
    Radka says:

    jo jo…Tak to jsme na tom zhruba stejně:-) Teď je celkem sranda, jak se tváří věřící na návrh Svobody, že by církve měli financovat odvodem 1% ze mzdy.

  14. Avatar Jana F.
    Jana F. says:

    téma 🙂Zajímavé téma. Jen trochu překvapivé, vzhledem k tomu, že jste nedávno na svých „opuštěných stránkách“ (to je jak opuštěný kosmický koráb…) napsal, že „diskutovat s věřícím o jeho víře může jen mentální sebevrah“ :-)).

  15. rozdílJá osobně nevidím rozdíl žádný. Rozdíl je jen v chápání těch pojmů (církev zní oficiálně, sekta pejorativně) a taky v tom, že když je něco církev a registruje se to, má to nějaké zákonné nároky.I to, co má v názvu „církev“, může být sektou.

  16. Avatar Radka
    Radka says:

    Církev, sektaJaký Vy osobně vidíte rozdíl mezi církví a sektou? Z pohledu jednotlivých církví jsou většinou ty ostatní, „nesprávné“, sektami. Nebo ne? 🙂