Ten šok je šokující!

📎and tagged

…aneb o podivném podivu.

Tak nám zabili charismatického plukovníka, paní Müllerová. A nebylo to hezké. Bylo to velmi, velmi ošklivé. Dorazit raněného a pak ho vystavovat v mražáku zřejmě nepatří k většinové představě o chování civilizovaného člověka. Však pan plukovník před smrtí říkal povstalcům, že to, co dělají, je špatné. A měl pravdu.

Každý, i ten největší zločinec (a do této škatulky Kaddáfí nepochybně patří) má právo na spravedlivý proces – i kdyby měl být rychlý a výsledkem měla být kulka. Nu což, tak to v některých končinách chodí.

Co je udivující, je údiv Kaddáfího syna. Ten je „šokován zvrácenou brutalitou“. Nezbývá mi, než to chápat jako falešný morální apel na ty, v jejichž světě a svědomí jsou podobná zvěrstva řekněme poněkud méně obvyklá. Kaddáfího svět s bezbřehým a bezdůvodným násilím, strašlivým týráním žen, řezáním hlav a vražděním na potkání ve jménu Zákona a Boha to ovšem není. Jaký výsledek Saadí čekal? Uctivé zacházení, několikaletý proces a nakonec osvobození ze zdravotních důvodů? To by ho muselo to zlé NATO dostat živého (a asi by dostalo, kdyby chtělo). Ale tak už to bývá, že mnozí zlo schvalují, když se děje jiným a odsuzují, když se děje jim. Zlo je zlo, pane Saadí. A jak se do lesa volá, bývá hajnej naštvanej. Tak jakýpak údiv a šok.

Kaddáfí zůstal zraněný a opuštěný v rukou vlastního lidu. Nedostal to, co zasloužil, ale dostal to, co mohl čekat.

Ale možná mají pravdu ti, kteří o Kaddáfího smrti pochybují (jeho pitva a synův šok můžou být jen špatně sehraným divadlem). Možná je plukovník na Marsu s Elvisem a drží tam Paroubkovi flek, než se vrátí. No, proč ne. Když tam zůstane…


14 Responses to Ten šok je šokující!

  1. Ale soudruzi nepřekvapili. Kaddáfí prostě byl dobrák od kosti a jakékoliv argumenty proti či jiné názory = "s tímhle mi sem nelezte, nebo budu muset větrat". Jak úsměvné.Tak to dopadá, když si někdo na samém začátku udělá pěkně po bolševicku názor, kdo je ten hodnej a kdo ten zlej a pak už jen selektivně loví argumenty na podporu.Kdopak to bude příště?

  2. [12]To je fuck – já to nepíšu proto, aby to někdo bral nebo ne, ale výhradně pro osobní uspokojení :-)).Srovnání jsem si nějak nevšiml – jen píšu, že plukovník může být s Elvisem na Marsu. Já jsem taky na jedné planetě s různými tvory a nedělám z toho vědu 🙂

  3. Avatar idol
    idol says:

    Kaddáfí a ElvisText docela beru s výhradou vůči srovnání Kaddáfího s Elvisem. To si Elvis přece nezasluhuje!

  4. [10]Jenže se stalo obojí. A opravdu už nemám chuť vysvětlovat přiblblým socanským hýkačům, že svině většinou bývají na obou stranách.

  5. Mno, popravdě řečeno mě v souvislosti se smrtí Kaddáfího napadlo, že je mi snad i milejší, když v jedné zemi hrabe do své kapsy a do kapes své širší rodiny místní diktátor, než aby tam Amíci bombardovali vojáky a civilisty a potom tam ohlídali někoho, kdo bude hrabat prachy do kapes jim a přidruženým nadnárodním korporacím.

  6. [8]No pěkné :-). Fatva je vždycky sichr! Popření principů víry jejími duchovními – ještě se mnou chce někdo polemizovat o faktu, že všechny církve, provozující jakákoliv náboženství, jsou jen pokrytecká pakáž?Za kterým větrem se ti duchovní točí? A kdy přesně přišli na to, že je Kaddáfí špatnej chlap? Kdy zjistili ten utajený a nenápadný fakt, že tenhle gauner jede sám na sebe? Škoda, že to nestihli veřejně deklarovat za jeho života. Kterýpak rusutur je nyní třeba vylízat ve jménu Alláha?

  7. 4S posmrtnou glorifikaci je to v arabskem svete asi taky kapku jinak: http://www.lidovky.cz…ahranici_sk

  8. [5] – problém je v tom, že tohle byl zločinec mezinárodní. To, že se narodil v nějaké zemi, má význam pro zločiny, které spáchal tam. Taky ho mohli soudit pozůstalí po obětech Lockerbie. A říkám pozůstalí, ne justice.[6] – on s lynčováním nesouhlasí téměř nikdo včetně mě, ale nijak to nesouvisí s tím, že sklidil, co zasel. A noviny? To bych si tak nebral – prodává forma, ne obsah.

  9. Za mne: jsem ráda, že plukovník skončil, ale s lynčováním nemůžu souhlasit, ani když to byl takový tyran a diktátor. A způsob, jakým o tom informují česká média, je vysloveně nechutný. Když jsem viděla titulek na první straně MF Dnes "Je po něm!", tak mne napadlo, že bych ty noviny měla reklamovat:(

  10. Avatar Mod.
    Mod. says:

    Vzhedem k souzeným jugoslávským zločincům u mezinárodního tribunálu, mám tak nějak pocit, že odsoudit by si měli své zločince v každé zemi sami, i přesto, že to většinou nebývá zrovna humánní :o(

  11. [1] – asi tak. Kdo jinému jámu jámu, sám do ní sám, jak by řekla teta Kateřina. Pokud jde o článek, kulhá v něm asi jen nadpis. O pseudohumanismus ani strach asi nejde – jen čirá vychcanost. Povstalcům by to asi neřekl, ale však on už se najde někdo, kdo bude litovat. A zase bude v álejích nablito.[2] – jo, byl to Kaddáfí, kdo vyhrožoval ostatním, kdo nakonec opustil svůj lid (jen z obavy o sebe samého) a ještě měl tu drzost, aby z díry řval "hrr na ně!".[3] – taky bych dal přednost řádnému soudu – kdybych věděl, že skončí stejně. Průběh mohl být jiný, výsledek tentýž. Žádný lynč, žádná posmrtná glorifikace, žádné kopání do mrtvoly. Máš hodinu na to, aby ses vyrovnal se svými skutky – pokud ji chceš. Potom – Alláhu Akbar a šmik.

  12. Jo, to si taky myslím. Ale osobně bych dala přednost řádnému soudu; mít tu moc. A ty rebely, co zabíjeli civilisty, bude někdo soudit? Ty debily, co fur střílejí na oslavu do vzduchu? Taky asi nic :-(((

  13. Avatar Mod.
    Mod. says:

    Pravda je, že je to nechutné:o( Včetně toho konce života prožitého v kanalizační přípojce, každopádně v jednom z posledních plamenných projevl pravil " Nechte toho, nebo budete zabiti a vaše těla budou zneuctěna!", takže ano, jak praví Teo, jaký šel, takych potkal.Tenhle chlap se nikdy nemohl dočkat spravedlivého soudu před nezávislým soudem, myslím, že přinejlepším mohl skončit jako Husajn nebo Čaučesku.

  14. Na netu si lze precist i mnohem "brutalnejsi" nazory http://neviditelnypes.lidovky.cz… nez je tento. 😉 Inu, k plukovnikovi bych poznamenal pouze starou pravdu: Jaky sel, takych potkal…