Googlepedia

📎and tagged

Knoly přicházejí…

Zrovna jsem si tak říkal, kterou oblast internetového života ještě nestihl Google deflorovat. Encyklopedie mě nenapadla – jakkoliv je to, pokud jde o Google, logické (berme to jako další level po vyhledávání informací).

Takže, Google se opravdu chystá spustit svou vlastní encyklopedii, postavenou na tématických záznamech, nazývaných „knol“ (jednotka znalosti – unit of knowledge). Knoly mají obsahovat i komunitní nástroje (možnost vkládat komentáře, dotazy, rozšiřovat obsah atd…) a Google tvrdí, že se zdrží editorské role.

Prvním významnějším (a dle mého názoru úspěšným) projektem otevřené encyklopedie je Wikipedia a já jsem opravdu zvědavý, jak se s tímhle Google popasuje. Wikipedia v relativně krátké době dospěla hlavně proto, že to byl/je dobrý nápad a nic podobného na stejné úrovni neexistovalo. Pokud se portfolio těchto encyklopedických nástrojů rozmnoží, hrozí imho značné nebezpečí, že většina stejně nepřežije a ty přeživší to oslabí.

V každém případě se těším na ty čachry s obsahem…


18 Responses to Googlepedia

  1. Avatar Zuzik
    Zuzik says:

    RadkoDíky moc !

  2. Avatar Radka
    Radka says:

    16Ale i v tom těžkém životním období vysvitne sluníčko, ne? Taky blahopřeju a malýmu a mamce přeji hodnou milou hravou rozmazlující milující hlídací babičku:-)

  3. Avatar Zuzik
    Zuzik says:

    8 – BaterkyLetošní rok nebyl jen pro Tebe, Gravere, rokem náročným. Každý si žijeme ten svůj život přesně tak, jak si zaloužíme. Koukám tady jak blázen, co se tu děje, protože nestíhám vůbec nic sledovat a unikají mi souvislosti. Nechci nic rozdmýchávat a nepřísluší mi kohokoliv soudit nebo rozsuzovat. Abych pravdu řekla, tak se v tom už ani nevyznám. Poslední dva měsíce prožívám dost těžké životní období a všechny ty rozepře kvůli hovnu ( pardon) jsou mi na hony vzdálené. Chci Ti jen popřát, aby se Ti dařilo a moc si přeji, aby byl konečně klid a mohli jsme si všichni dohromady pořádně, třebas i ostřeji,ale bez urážek a neustálého obviňování pořádně zakecat. Hezký večer 🙂

  4. Avatar Jiřina1
    Jiřina1 says:

    Knol asi Wiki zlikviduje. Dobrý tah od Google.Normální člověk přece půjde vložit článek tam, kde mu zaplati.

  5. zpět ke knoluČlánek D. Dočekala: http://www.pooh.cz….asp?a=2014534

  6. Avatar Vladimír 2
    Vladimír 2 says:

    [9] Ono to vaše omlouvání vyjde nastejno jako šlápnutí do hovna. http://www.sagit.cz…ssageID=61707

  7. Avatar Jiřina1
    Jiřina1 says:

    10Přidávám se, klídek, až budete za málo tisíc prduchem, tak se sice nebudete potkávat, ale bude se Vám po tom fofru stýskat.“Zachovat paniku“ další poklad naší rodiny:-)Vemte rum a odejděte středem:-)))

  8. „Povzneste se na to a nereagujte“Nikdy bych neřekl, že mi bude někdo radit to, co sám radím ostatním, ale v poslední době to asi sedne. Sám sobě se moc nelíbím kvůli tomu, že vůbec reaguju na to, co o mě někdo někde píše. S novýma baterkama bych to neudělal, ale tenhle rok jsem jejich kapacitu prostě podcenil a navíc jsem zjistil, že mi občas blbne dobíjení. Navíc nemám žádný důvod si myslet, že je to holt jen konec roku a příští rok bude líp – tak naivní zase nejsem :-)). Ale depky to ještě nejsou – ty si držím od těla. Mám pojistku – když už to dál nejde, tak přece jen vypnu. To pak jdou do hajzlu všichni včetně rodiny, dokud nejsem zpátky. Naštěstí chápou, že je někdy lepší na fotříka pár dní nemluvit. Zrovinka mi chtěla žena jako každoročně vysápnout z chapadel flašku rumu na cukroví. No, je to chytrá holka – ví, kdy jde o krk :-)))))))

  9. Avatar Radka
    Radka says:

    Klídek:-))Nechápu, proč do mě pořád musí šít, obviňovat mě ze lží …..já to taky nechápu, proč jsem se stala objektem jejich zájmu:-) ale vítejte v klubu. Musíte pořád analyzovat někoho, koho neznáte a nikdy nepoznáte?….Kdyby ty analýzy nebyly tak děsivé a zavádějící, proč ne?:-)) Já jsem věřil, že když budu držet hubu, tak mi dáte pokoj. ….To já taky, a jak jste viděl, nefunguje to:-))Takže stručně: S tím nic nenaděláte, a poradím vám stejně, jako jste radil vy mě: vyflákněte se na to a odejděte středem. Povzneste se na to a nereagujte:-))Letos máte těch depek nějak moc. Co pak mají říkat před vánoci ženský? Taky mě tento týden čeká docela frmol, do toho dnes onemocněl jeden synek a druhému přestaly fungovat prášky. Pes se stále nenaučil mi nežrát boty a vybírá si s neomylnou přesností ty nejdražší a nejoblíbenější. Tchýně mi oznámila, že nám chce být o vánocích co nejblíž (tj. ve vedlejším pokoji). Cukroví sice napečeno, ale letos budu asi ctít Cimického úsloví – bordel v bytě, šťastné dítě.Takže se na nějaký blbý nálady vykašlete, buďte šťastnej za to, co máte (hodnou ženu, zdravý chytrý děti, práci /ať je jakákoliv, hlavně že ji máte/, kamarády, střechu nad hlavou a třeba i za ty nepřátele). Hoďte se do pohody a dobrou chuť (jestli teda jdete taky zrovna obědvat:-)))

  10. Avatar Jana F.
    Jana F. says:

    Graveráčku, vy si přímo říkáte o to konejšení v laskavé a chápající náruči :-)). Jinak – omluvila jsem se, tak co se ještě ve vašich kruzích dělá v rámci omluvy, aby byla přijata?S pokojem souhlasím, od teď :-)).

  11. Patří to k Databázi odpovědí – koukal jsem, že to Jana vztáhla na sebe. Já už v poslední době nevím, co a kam píšu. Budu se muset potkat s někým živým (no dobře, beru i nemrtvé, aby se zase někdo neozval), abych viděl, jak to vypadá.Chvilku slávy si užít nechci, nechci být žádným hrdinou, chci už od nich mít pokoj. Nechápu, proč do mě pořád musí šít, obviňovat mě ze lží nebo dokonce že jsem si naschvál vymyslel nějakou situaci, aby se o mě někdo zajímal, bdm mi nepošle dotaz na reklamaci, protože předem ví, jak by to dopadlo…Kurvadrát, baby, co to s váma je. Myslíte, že se každý dívá na svět vašima očima? Myslíte, že jsem lhář a fabulant jen proto, abych vám zatopil? Že všechno, co udělám, dělám kvůli vám? Musíte pořád analyzovat někoho, koho neznáte a nikdy nepoznáte?Já jsem věřil, že když budu držet hubu, tak mi dáte pokoj. Ale že budete obracet všechno, co udělám, proti sobě, abyste to pak mohli/y analyzovat, to jsem nečekal.Já to zkusím ještě jednou: nemám žádný důvod se do vás navážet, nic proti vám nemám, nic z toho, co dělám, se vás přímo netýká (bez ohledu na to, jak si to vykládáte vy), jen už chci mít pokoj. Můžeme se prosím domluvit jako normální lidi, že když už spolu nemůžeme/nechceme komunikovat normálně, tak se do sebe nebudeme navážet, urážet se, psát o sobě články atd?Je mi jasné, že asi reaguju poněkud hystericky, ale nějak toho všeho mám ke konci roku plný kecky. Tenhle rok jsem si docela slušně mákl, pár dní dovolené, co jsem měl, jsem promarodil, musel jsem se rozloučit se spoustou lidí, schytal jsem tolik kopanců, že mám prdel do jehlanu a… no, asi už z toho občas vypadávám z role. Ke konci roku jsem chtěl mít klid a místo toho mě čeká ještě min. týden tvrdé práce…Nechci už nikomu nic vysvětlovat a od nikoho žádné vysvětlení nečekám. Věřím, že i lidi, kteří si nerozumí, si můžou dát vánoční dárek – neštvát sebe i ostatní.Ode mne ho máte mít…

  12. Avatar Radka
    Radka says:

    Vlastní body:Předpokládám, že jste se sekl a tento komentář patřil k diskuzím. Kdybych měla přidat odpovědi na „milé“ mejlíky, které chodí a chodily mě, bylo by to dost jednotvárné, neb takřka všechny se motají kolem mé údajné profese. Např.:- ne, opravdu nejsem stará zapšklá berní úřednice s bradavicí na nose- zklamu vás, ale nejsem stará panna a mám celkem spokojené manželství- opravdu není mým životním zájmem udávat vás, dokonce mě vaše daně naprosto nezajímají, stejně jako vy- ač tomu nebudete věřit, zákony tvoří někdo jiný, než já, takže nadávat mi za blbý zákon je zcela zbytečné- když vám na mejl neodpovím, neznamená to „přiznání“ či uznání „vaší“ pravdy, jak si mylně vykládáte, jen můj nezájem o další komunikaci s vámi- ne, opravdu nežiji z vašich daní, ale z výsledků mé vlastní práceatd atd atd…a k tomu, že jste v současné době hlavním hrdinou nejmenovaného webu – užijte si svoji chvilku slávy:-) nebojte, za chvíli se vrátí opět k svým vyvoleným:-))))

  13. debil…Teď koukám, kam jsem to [5] postnul – patřilo to samozřejmě k Databázi odpovědí (zkusím to přehodit, až bude čas).Ještě k těm mailům: graver@centrum.cz je moje veřejná adresa, na kterou si nechávám posílat nabídky na prodloužení penisu apod., takže na ní sedí docela nekompromisně nastavený spamový filtr (jak na serveru, tak na stanici). Takže pokud mi chcete napsat, dodržujte pár pravidel (vyhnete se tím zbytečným kecům o lhaní nebo podezření, že lžete sami):- neskrývejte se za anonymizéry a nepodvrhujte – odesílací adresa musí být verifikovatelná- zásadně vyplňujte subjekty- pozor na klíčová slova- pokud máte adresu na hotmailu, yahoo nebo v nějaké profláklé doméně, máte smůlu- když si nebudete jistí, napište mi sem – můžu vaši adresu explicitně dát na whitelist

  14. Jak tak koukám po okolí, ne každému docvakl smysl tohoto článečku a někteří (Jana určitě není sama) to vztahují na sebe. Takže takto:Tohle je kumulativní reakce na sračky a dotazy, které jsem posbíral nikoliv jen v poslední době a nikoliv pouze od lidí kolem tohoto blogu, BC a Oáz/sy. Mé webové aktivity jsou poněkud širší – jen prostě nemíchám dohromady lidi z úplně různých stájí. Tím chci říct, že nasírám mnohem víc lidí, než si kdo myslí a vztahovat každé mé slovo pouze na sebe je zbytečná sebestřednost.Pokud jde konkrétně o Janu, nemám problém prohlásit, že žádný z uvedených bodů není reakcí na ni – od ní jsem v poslední době (nevzpomínám si, jestli někdy) žádný mail nedostal – ani ten, o kterém píše na Oáze (netvrdím, že ho nenapsala, jen že jsem ho nedostal). Ti, kteří mi někdy něco poslali, se v tom najdou, ti kteří ne, se můžou bavit.Banán na Oáze: ještě jednou po svém vyhazovu jsem zkusil zapsat komentář a vyplivlo to blokovaný přístup z IP. Nikdy potom už jsem to nezkusil – nevím, jaká je situace teď a nezajímá mě to.Nemám důvod proti někomu bojovat a kdybych ho měl, tak lži k tomu nepotřebuju – myslím, že můj modus operandi je dostatečně známý. Pokud chce někdo na svých stránkách skloňovat něčí jméno v tandemu s různými nelichtivými přívěsky (a to neplatí jen pro Oas/zu), je to jeho věc a jeho vizitka. Pro mě obviňování ze lží znamená, že mě někdo sráží na úroveň, na které nechci být (abych nenapsal na jeho úroveň) – na celém webu není nikdo, kdo by mi za to stál.Nevzpomínám si, že bych svůj článek někomu adresoval. Jestli se v tom někdo násilím najde a pak mě začne obviňovat ze lží, protože se v tom vidět nechce, tak už je to patologické.Chápu, že jsem jednoho dne někomu zaskočil v krku, ale takhle to pořád táhnout… Je to takový problém zapomenout, že existuju a přestat už konečně prudit?Kdybyste raději přidávali vlastní body do seznamu…

  15. Avatar Jiřina1
    Jiřina1 says:

    Nyní jsem si všimla. Měkké a tvrdé zboží. Moji chlapci říkají, že měkké dárky nejsou dárky. Obálka s korunkama je měkký nebo tvrdý dárek??

  16. To je určitě pravda, ale v případě Wikipedie ta konkurence tak úplně tenhle význam nemá a může být spíš kontraproduktivní. Nedá se ale vyloučit, že tenhle googlí projekt wikipedii schlamstne – nechme se překvapit.Ostatně tohle je jen zrnko písku na pláži Web2.0 – ten vývoj se nezastaví. Komunitní záležitosti jsou příliš silným lákadlem.

  17. Avatar Radka
    Radka says:

    Další??Já myslím, že není zbytečná. Konkurence je výborná věc, a nutí jít dopředu. Takže uvidíme:-)

  18. Avatar Jiřina1
    Jiřina1 says:

    Wiki je skvela věc. Dalši encyklopedie je tak trošku zbytečná. Akorat to znepřehlední vyběr.